Prečo sú voľné radikály pre telo nebezpečné? Ovplyvňujú starnutie pokožky a podporujú rozvoj niektorých ochorení, napádajú bunky. Môžu sa objaviť choroby ako je reumatizmus, rakovina, alzheimerova choroba, alergia a astma. Len antioxidant (tiež nazývaný lapač voľných radikálov),môže prerušiť ich reťazové reakcie a tým zabrániť poškodeniu buniek.Čo sú antioxidanty? Medzi najznámejšie patrí vitamín A, C a E, karotenoidy, stopové prvky selénu a zinku, fytochemikálie.Z hľadiska konzumenta sa dá hodnotiť prítomnosť prirodzených antioxidantov v potravinách kladne: predlžujú ich trvanlivosť, ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie.Čučoriedky: Obsahujú mnoho polyfenolov. Tie sú v ovocí zodpovedné za farbu, ale aj za arómu. Zachytávajú voľné radikály. Majú protizápalový účinok. Bohaté sú na vitamíny C, E a A, ktoré môžu zabrániť cievnej kalcifikácii.Paradajky:Zelenina bohatá na rastlinné farbivá, karotenoidy. Obsahujú lykopén, ktorý bráni vzniku rakoviny.Káva:Ukrýva v sebe polyfenoly, ktoré patria medzi antioxidanty. Majú protizápalový účinok a taktiež preventívny proti rakovine.Orechy: Sú obzvlášť bohaté na vitamín E, ktorý je jedným z najsilnejších antioxidantov. Hrsť orechov denne znižuje oxidačný stres v tele. Pozitívny účinok majú aj oleje extrahované z orechov.Citrusové plody:Vitamín C a flavonoidy patriace medzi fytochemikálie. Doporučujú sa piť aj čerstvé šťavy z citrusov.Jablká: Nachádza sa v nich hlavne vitamín C, ktorý posilňuje obranyschopnosť tela a udržuje ho v kondícii. Obsahujú aj viac než 30 stopových prvkov a minerálov ( napr. draslík).Brokolica:Má hneď niekoľko výhod pre zdravie. Obsahuje totiž kyselinu listovú, železo, draslík, vápnik, beta- karotén, vitamín C.Avokádo:Má najvyšší obsah tuku. Aj tak sa doporučuje jeho konzumácia, pretože obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny, taktiež vitamín B a E.